Boka hotell? Missa inte Hotels.com med över 250 hotell att välja mellan i Lissabon. Prisgaranti!

Kort om Lissabon

Lissabon är byggt på sju kullar, och är vackert beläget vid floden Tejos (Targus) mynning i Atlanten. Staden är kompakt och enkel att utforska på egen hand. Centrum består av tre stadsdelar med olika karaktär men med samma charm.

I hjärtat av Lissabon ligger Baixa, som byggdes efter den stora jordbävningen 1755. Stadsdelen ligger närmast floden och invid paradstråket Avenida da Liberade.

Österut ligger Alfama, med branta och labyrintiska gator. Den här stadsdelen överlevde jordbävningen och de gamla kvarteren är väl bevarade. Bland de många kullerstensgatorna finns mängder med butiker, barer och utomhusrestuaranger som varma kvällar fylls till bredden.

Västerut ligger Barrio Alto, ett trivsamt och lite lugnare område med många enklare restauranger och små butiker. På barer och restauranger i området framförs ofta den typiska fadomusiken. Här finns också det moderna affärsdistriktet Chiado.


Fotograf: Okänd, licens: Public domain


Lissabons historia i korthet

Lissabons historia går tillbaka till antiken, och har tillhört både grekerna som kallade staden Olisipo och romarna som kallade Felicitas Julia. Även morerna har härskat över Lissabon och än idag finns spår av både romersk och arabisk kultur.

Under 1400-talet och fram till spanska ockupationen år 1500 hade staden en blomstringstid och var en av Europas viktigaste handelsstäder – flera världsomseglingar utgick från staden. År 1755 drabbades Lissabon av en stor jordbävning som förstörde stora delar av stadens centrum.


Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag förstår!