Boka hotell? Missa inte Hotels.com med över 250 hotell att välja mellan i Lissabon. Prisgaranti!

Bra att veta innan du åker

Här har vi samlat ett par tips som inte passar riktigt på de andra sidorna, men som är bra att veta innan man åker och som förhoppningsvis underlättar under besöket.

Allmänt

Man klarar man sig ofta bra med engelska i Lissabon – främst på restauranger, hotell, museum och i affärer är det sällan problem att göra sig förstådd. Portugiserna är generellt bättre på engelska än invånarna i andra sydeuropeiska länder, en av anledningarna kan vara att tv-programmen textas istället för att dubbas till portugisiska.

Valutan i Portugal är euro (€). Det är förmånligare att växla från kronor till euro i Sverige än att göra det i Portugal, alternativt att ta ut kontanter i bankomater när du är på plats i Portugal (vilket numera är avgiftsfritt oavsett bank). Att hitta bankomater är sällan några problem.

Stora butiker, restauranger och hotell, men också många mindre cafeér och butiker, accepterar kontokort såsom VISA och MasterCard. Var uppmärksam när du ska betala och släpp aldrig ditt kontokort ur sikte.

Mobiltelefoner som fungerar i Sverige fungerar även i Portugal. Tänk dock på att du får betala även för samtal du tar emot, så kolla upp avgifter och kostnader med din mobiltelefonoperatör!


Fotograf: Okänd, licens: Public domain


Hälsa, hygien och säkerhet

Vattnet i Lissabon är klorerat men ofarligt att dricka. De sanitära förhållandena är goda och några vaccinationer behövs inte.

Det är utan tvekan en god idé att skaffa ett Europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort) från Försäkringskassan före avresa. Kortet visar att du är försäkrad i Sverige och det ger dig rätt till nödvändiga medicinsk vård under din vistelse i Portugal. Samtliga familjemedlemmar, även barn, ska ha sitt eget kort. Beställ kortet i god tid så att du har det innan du åker.

Lissabon har låg brottslighet men precis som i andra storstäder och turistorter bör man var försiktig på bussar, tunnelbana och turistattraktioner. Håll gärna lite extra koll på värdesaker och väskor, och undvik att gå ute ensam under nattetid.

Allmänt nödnummer (polis, brandkår och ambulans) är, precis som i Sverige, 112.

Kollektivtrafik

Avstånden är aldrig speciellt stora, men kollektivtrafiken är ändå väl utbygd med bussar, spårvagnar, tunnelbana (fyra linjer – blå, gul, grön och röd) och två bergbanor. Bussar, spårvagnar och tunnelbana är moderna och överlag mycket fräscha.

Tunnelbanan körs av företaget Metro Lisboa, övrig trafik av Cassis. Det går att köpa biljetter som gäller för en timmes resa hos Metro Lisboa eller Cassis, samt kombinationsbiljetter som gäller för resor hos de båda. Staden är indelad i zoner, och antalet zoner avgör resans pris.

Tillsammans har Metro Lisboa och Cassis också ett kort (Viva viagem) som ger obegränsad tillgång till kollektivtrafiken för ca €3,50 per dag. Dessa kort köps i automater som accepterar kreditkort och kontanter, och instruktioner finns på engelska.


Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag förstår!